Yleissivistävä leikkaus 20.01.2014
Kun Jyrki-ohjelma alkoi MTV3:lla vuonna 1995 alkoi samalla myös minun musiikkivideourani. Mitä kuuluu ja Punaisten Messiaat syntyivät opiskelukavereideni avulla ja oppillaitoksen myötävaikutuksella.
Molemmat videot on leikattu vanhalla tyylillä eli lineaarisella nauhaeditillä.
Nauhaeditointi käytännössä katsoen se tarkoitti sitä, että video valmistui leikkaus leikkaukselta eikä paluuta aikaisempiin leikkauksiin periaatteessa ollut. Käytännössä tämä mahdollisuus oli olemassa insertointieditoinilla, mutta tämän seurauksena ainakin halvemmissa vehkeissä saattoi tulla räpsyjä videoon. Sen enempää lineaariseen leikkaukseen menemättä, sen voi kiteyttää sanalla ”aivan hirveää”.
Tarvitsin siis käyttööni nykyaikaisen offline-editointi yksikön. Soitin läpi erilaisia videopajoja Tampereen seudulta, mutta huonoin tuloksin. Rahani eivät riittäisi heidän palveluihinsa ja sellaista sopivaa yksikköä ei edes löytynyt, kunnes sain langan päähän Kuparisen Ilpon Crane-videolta.
Crane-video oli erikoistunut yritysvideoihin ja YLE TV2:n ohjelmiin. Heidän leikkaajansa oli Californian institue of Artsissa koulutuksensa saanut editoija nimeltään Tero NIkulainen. Nikulainen kaipasi vaihtelua omaan työhönsä ja Ilpo ajatteli, että ehkä punkkari Heinolasta tuo tarvittavan piristysruiskeen Terolle muuten niin rutiininomaiseen työhön. Tästä alkoi minun ja Teron yhteinen tavail, joka päättyi vasta vuonna 2003 The McCoys-show:n jälkeen.
Jos minun on kiittäminen businessosaamisestani Marko Viitasta, niin sisällöllisen opin ja editoinnin mentoroinnista vastasi Tero Nikulainen.
Tuon aikaisessa editoinnissa oli luonnollisia taukoja hyvin useasti. Milloin piti renderöidä, milloin batchdigitoida ja tuon ajan koneilla laskenta ajat olivat pitkiä, todella pitkiä. Joten leikkaajalla ja ohjaajalla on useita tunteja vaihtaa ajatuksia. Tero oli noin kymenen vuotta minua vanhempi ja näin ollen oli huomattavasti kiinnostuneempi maailmasta kuin minä. Mistä tahansa juttelimme, Terolla tuntui olevan kaikkeen vastaus. Ihmettelin, miten hän voi tietää kaikesta noin paljon? Tero vaatimattomana henkilönä sanoi, että ”luen Hesaria ehkä 10 minuuttia enemmän kuin muut.” Hän kehoitti minuakin lukemaan paljon ja laaja-alaisesti.
Editoija ei voi koskaan tietää mitä materiaalia hän saa työpäivän aikana leikattavakseen. Siksi on tärkeää, että editoija tietää mahdollisimman paljon ympäröivästä maailmasta, sillä ilman ymmärrystä leikattavasta materiaalista hän ei voi tehdä hyvää työtä. Tero lisäsi vielä, että av-alalla työskentely on etuoikeus ja siihen on suhtauduttava kunnioituksella. Tämä tarkoittaa myös kunnioitusta materiaalia ja siinä esiintyviä henkilöitä kohtaan.
Toinen merkittävä oppi oli se, että voit olla hyvä vain silloin, kun tunnet työvälineesi. Tämä tarkoittaa editoinnin kohdalla sitä, että et voi olla hyvä leikkaaja jos et tiedä tarpeeksi tietokoneista. Jos koneeseen tulee ongelma, niin leikkaajan pitää osata ratkaista se. Pelkkä leikkausohjelman osaaminen ei riitä.
Meidän leikkaustapamme oli sellainen, että minä istuin sohvalla Teron takana kädessäni nippu A4:sia. A4:ssa oli pieniä kuvia ja niistä valikoin seuraavan leikkauksen. Tero etsi kuvan näytöltään ja laittoi sen seuraavaksi leikkaukseksi. Tällä tavalla teimme työtä useita vuosia, kunnes koitti päivä, että Terolle ei sopinutkaan joku esittämäni leikkauspäivä. Muistan, että kyse oli Tarot yhtyeen videosta jonka valmistumiseen minulle oli annettu tiukka aikataulu. Jokin keino oli löydettävä. Tero sanoi minulle, että leikkaa itse. Vastasin, että en mitenkään osaa itse. Tero vastasi, että ”osaathan”. Tosiaan, olin istunut vuosia Teron takan ja seurannut hyvin tarkasti miten hän työtään teki. Ei ollut yhtään tilannetta editointi-ohjelmassa mitä en olis nähnyt tehtävän. Ikään kuin vahingossa Tero opetti minulle ammattinsa. Tuosta päivästä lähtien olen leikannut omat työni ja teen edelleen kaiken niin kuin Tero tekisi.
Yhteistyömme loppui, kun sain ostettua Viitasen Markolta ensimmäisen oman editointiyksikköni enkä enää tarvinut Teron palveluita. Oppipoika sai omat siivet alleen. Teron ”opista” valmistui minun aikanani myös toinen leikkaaja, jonka kanssa olemme jatkaneet Teron viitoittamalla tiellä myös yhteisissä projekteissa. Hän on superlahjakas ja nyttemmin ohjaajanakin ansioitunut Henri Nyrhinen.