Kuvaajan säätiedotus 28.12.2013

Valtaosa ystävistäni ovat olleet koko talven hyvin surullisia, koska maata ei vieläkään peitä valkeat nietokset. Itse olen olut taas aivan fiiliksissä tästä lumettomasta ja pilvisestä ajasta.

Tämä siksi, että näin kuvaajan vinkkelistä ulkona on nyt täydellinen kuvaussää.

Tällä hetkellä luonnossa on paljon murrettuja sävyjä. Ulkoa löytyy punertavia sävyjä, ruskeaa ja suosikkiani khakia. Keskipäivällä valo lankeaa alhaalta sivusta, suuren pilvidiffusion läpi luomalla kasvoihin täydellisen päävalon ja noin puolentoista aukon varjoalueen kasvojen varjopuolelle. Tämä valaisu on hyvin otollinen ihmisen kuvaamiseen. Tällä säällä lisövalon tarve on hyvin pieni. Jos nyt asiakas haluaa kuvata ulkona, hän säästyy suurilta valokustannuksilta. Tällä säällä ei myöskään tule voimakkaita kiiltoja tai heijastuksia kameran linssiin. Kuvasta saa nyt niin kutsutusti kaiken irti.

Tämä  kaikki muuttuu pian, kun lumi tulee maahan. Yhdessä yössä kaikki muuttuu mustavalkoiseksi ja samalla hetkellä kuvaamisesta tulee vaikeaa. Kuvasta tulee kaksiulotteista ja aukottaminen muuttuu hankalaksi. Pilvisellä säällä valon määrä kasvoilla on olematon. Tällöin joudutaan pienentämään ASA:a tai aukkoa. Kuvassa tämä tarkoittaa sitä, että kasvot on nyt ok mutta kaikki valkoinen ympärillä on puhki palanutta.

Vielä suurempi ongelma on silloin, kun on aurinkoinen sää. Varjot ovat vain liian isoja. Aurinkoisen sään ainut plussa on taivaan sinisyys joka luo pienen ulottuvuuden kuvaan.

Kevät ei missään nimessä ole syksyn ja lumettoman talven veroinen. Keväällä kaikki on väritöntä. Aurinkoisella säällä tämä korostuu ihon kelmeydellä, siristyneillä silmillä ja nenän luomalla isolla varjolla.

Kesällä kaikki on vihreää. Poikkeuksena heinäkuun ilta-aurinko, joka luo täydellisen valon kenen tahansa kasvoille. Niin kutsuttu ”golden moment”, kultainen hetki, joka muuttuu mystiseksi siniseksi hetkeksi, on kuvaajan unelma. Jos saisin valita, niin kuvaisin pääosin kesäiltaisin ja toivoisin lumetonta, leutoa ja pitkää talvea.

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+