Kisälli ja oppipoika 15.01.2014

Uskon, että hyväksi voi tulla vain, jos joku joka osaa, neuvoo sinua. Olen puolueellinen arvioidessani omaa hyvyyttäni, mutta siihen mitä nyt osaan, en olisi päässyt ilman kahden eri ihmisen vaikutusta. Nyt kerron heistä toisesta, henkilöstä nimeltä Marko Viitanen.

Tapasin Markon edesmennen Sitruuna-ryhmän toimistolla. Sitruuna oli Kummeleista tuttujen tyyppien toinen firma ja he pyysivät minua tekemään heille musaohjelman pilotin. Pilotti ei tehnyt vaikutusta Kummeleihin, mutta ilmeisesti Viitanen tykkäsi. Hän oli perustanut oman firman, Filmworksin, ja soitti ensitöikseen minulle kysyäseen hommiin.

Marko sanoi minulle: ”Sussa on potenttiaalia, mutta ei sulla ole hajuakaan miten telkkariohjelmia kuuluu tehdä ja työelämän pelisääntöjäkin olisi syytä hioa”. Tällä jälkimmäisellä hän viittasi siihen, että minä, yli-innokas punkkari, olin juuri selventänyt Kummeleille kuinka he ovat aikansa eläneitä ja heillä ei ole mitään ymmärrystä hyvästä ohjelmasta, koska he eivät tykänneet pilotistani.

Marko teki muutaman asian minun kohdallani hyvin poikkeuksellisesti. Vaikka näyttöni olivat täysin olemattomat, Marko antoi vastuuta. Hän antoi minulle oikeita töitä ja laittoi muiden ammattilaisten matkaan tekemään TV-ohjelmia ja inserttejä.

Tein juttuja Sanna Kiisken kanssa ja kuvasin yhdessä legendaarisen Jari Kivelän kanssa. Ja paljon on omasta kuvaustyylistä Jaria kiitettäväkin.

Markon avulla opin TV:n tekemisen perustat. Vaikka en silloin ymmärtänyt miksi ihmeessä koripallon pelaajasta kertovassa insertissä pitäisi olla kuvitusta? Perusteluni oli se, että kyllä fanit pettyvät jos Korn-yhtyeen Jonathan Davisin haastattelun kesken vaan näytettäisiin jotain flipperiä. Olen sittemmin, kantapään kautta, ymmärtänyt runsaan kuvituksen hyödyn.

Kiitän Markoa myös hyvästä johtajakoulutuksesta. Vaikka hänkin on ollut työssään ristiriitainen persoona, niin hän aina lojaali työntekijöitään kohtaan. Hän opetti minulle, että miten tahansa hänen työntekijänsä työssään töpeksivätkään, hänen tehtävänsä on olla julkisesti heidän puolellaan. Marko kantaa vastuun asiakkaan edessä ja ripittää tekijöitä jälkeenpäin, suljetuin ovin.

Viitanen tuntee myös kaikki ja hän halusi esitellä minut kaikille. Ilman Markon suositusta en olisi päässyt Solarille hommiin tai tekemään Maikkarille mitään. Markoon luotettiin ja kun hän luotti minuun, se riitti muille.

Uskon, että hyvällä menttorilla on iso merkitys millä tahansa alalla. Legenda ja oppipoika -tilanteessa on turvallista tehdä virheitä ja saada niistä palautetta. Ilman virheiden osoittamista ei opi mitään. Kokemus syntyy vain tekemisestä ja jos kokemattomatonta tekijää ei päästetä tekemään, niin mitään kehitystä ei voi tapahtua.

Marko teki päättömän ratkaisun luottaessaan minuun ja se kannatti. Teimme Markon kanssa useita hyviä juttuja ja ilman sitä kokemusta en olisi tätä mitä nyt olen. Ilman Markon kuvauksia en olisi tavannut Olgaakaan, joten aika paljosta on kiittäminen.

Olen jatkanut Markon ajattelutapaa ja ottanut paljon alalle pyrkiviä töihin. Olen kouluttanut kaksi oppisopimustyöntekijääkin.

Tämän kirjoituksen myötä onnittelen ystävääni Markoa ja Filmworksiä onnistuneista kaupoista. Tämän uutisen myötän mietin olisiko minun sittenkin pitänyt hyväksyä 10 vuoden takainen osakkuustarjouksesi.

Seuraavalla kerran kerron kirjoitan toisesta menttoristani nimeltä Tero Nikulainen.

Linkki Filmworks uutiseen:

http://app.kauppalehti.fi/news/article/uusimmat?article=201401603639

 

Kuvissa Marko kävi helikopterinsa kanssa meillä

_MG_5574 _MG_5621

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+