Hänen kameransa salaisessa palveluksessa 03.01.2014

Mikä tekee hyvän kuvaajan? Hyvällä kuvaajalla pitää olla kyky sommitella kuva estettisesti miellyttäväksi. Kuvaajan pitää osata hyödyntää valoa niin, että kuva näyttävät kauniilta. Kun nämä ominaisuudet yhdistyvät yhteistyökykyiseen persoonaan, on siitä hyvä kuvaaja tehty.

Tuo on tietenkin ylevä käsitys kuvaajasta, mutta elokuvaajaksi tulee vasta sitten, kun käyttää työkseen elokuvakameraa. Minähän en sitä vielä tee, mutta tähän tulee muutos, sillä aion laajentaa kamera-arsenaaliani elokuvakameroiden suuntaan.

Onneksi enää ei tarvitse miettiä penselikseen 35mm filmikameraa, sillä elokuva on 99% digitalisoitunut. Filmikameran ja digielokuvakameran jäljessä on selvä ero, mutta ei välttämättä ero parempaan tai huonompaan. Minusta merkittävin ero tulee fiiliksestä. Käytännön ero taas tulee kustannuksista ja digitaalisuuden helppoudesta.

On olemassa kaksi kameraa ylitse muiden, laskettelulaseja valmistaneen Oakleyn perustajien RED ja saksalainen ARRI:n ALEXA. Nämä vehkeet pitää siis olla jos meinaa kutsua itseään elokuvaajaksi. Minusta nuo molemmat kamerat ovat käytössä vain mahdottoman epäkäytännöllisiä.

Esimerkiksi RED-kameran muistikortiti maksavat 1200€ kappale ja kortille mahtuu noin 12 minuuttia hyvän laatuista materiaalia. Aika kalliiksi tulisi kuvata Onks Noloon -inserttejä kun muistikortteja täyttyisi kahdella kameralla noin 7 kappaletta. Puhumattakaan tuon materiaalin siirtämisestä koneelle. Sehän pahimmillaan voi viedä kymmenkin tuntia. ALEXA taas näyttää ihan sellaiselta vanhalta ghettoblasterilta jota kannetaan olalla.Mene nyt tuollaisen jättiläisen kanssa sitten dokumentin päähenkilön kanssa huomaamattomasti pieneen hissiin tai autoon kuvaamaan.

Pohtiessani uusien kameroiden hankintaa päätin tälläkin kertaa valita tieni ajattelematta liikaa alalla vallitsevia statussymbooleja. Joudunkin kutsua itseäni elokuvaajaksi tekstin kolmen ensimmäisen seikan perusteella ja unohdan kameroiden Rolls Roycet. Oma statukseni saa syntyä täydellisestä osaamisesta Canonin C500 elokuvakameran kanssa. Uusi pienikokoisempi kamerahaastaja elokuvakameroiden kovassa kilpailusarjassa tuo uutta haastetta ja into kevään kuvauksiin. Lisäksi meinaan sommitella kuvat hyvin, laittaa valot niin, että kohde on kaunis ja olla valloittava persoona.

Sitä paitsi C500 pystyy kuvamaan 4k kuvaa ja arvatkaapa mistä löytyy suomen ainut 4k projektori? Aivan oikein: Kouvolan Veturista, elokuvateatteri Kino123:sta.

http://www.red.com/

http://arri.com/

http://cinemaeos.usa.canon.com/products.php?type=Camera-c500

http://www.kino123.fi/fi/kino123#.Usar0mRdUlc

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+