Ensimmäinen elokuvani 31.01.2014

Traileri täällä   elokuvan saitti: presidentintekijät.fi

Dokumenttielokuvani Presidentintekijät on vihdoin ja viimein julkinen asia: Elokuva saa teatteriensi-iltansa 14.3.2014

On ihan älyttömän hienoa, että kahden ja puolen vuoden työ alkaa olla takana päin. Tämän elokuvan tekemisestä riittää monta tarinaa mutta ajattelin aloittaa siitä, mistä kaikki alkoi.

Noin 15 vuotta sitten näin Presidentti Bill Clintonin vaalikampanjasta kertovan elokuvan The War Room. Elokuva on kiehtova kurkistus amerikkalaiseen tapaa tehdä vaalikampanjaa. Mietin jo tuolloin, että tämän tyyppinen elokuva olisi kiva nähdä myös Suomessa. Vuodet kuluivat ja vaalit vaihtuivat, mutta tällaista elokuvaa ei tehnyt kukaan. Vuoden 2010 lopussa palaset loksahtelivat kohdilleen ja seuraavana vuonna olin valmis lähestymään Niinistön porukkaa, josko heillä olisi halua tehdä dokumenttielokuva kampanjastaan.

Ihmeellisten sattumien ja suostuttelujen jälkeen istuin ehdokas Sauli Niinistön kanssa samassa neuvotteluhuoneessa ja selitin mahdollisen elokuvan sisältöä ja näkökulmia. Niinistö oli kai vakuuttunut ”presentaatiosta” sillä paiskasimme kättä ja totesimme, että tämä on sovittu.

Täytyy sanoa, että tuon tapaamisen jälkeen oli hyvä fiilis. Käytännössä se tarkoitti sitten sitä, että elin kampanjan aikataulua seuraavat neljä ja puoli kuukautta. Olga joutui koville jo silloin, ja eihän työ vaaleihin loppunut vaan jatkui seuraavat 2,5 vuotta. Nyt elokuvan teko on loppusuoralla ja ensimmäinen traileri on kaiken kansan ihmeteltävissä. Nyt alkaa kova työ sen eteen, että ihmiset kuulevat leffasta ja haluavat tulla katsomaan sitä teatteriin.

Elokuvan sisällöstä ja teemoista ajattelin kirjoittaa myöhemmin. Toivoisin, että elokuva saa uusia ihmisiä kiinnostumaan politiikasta ja sen tekemisestä. Korkealla tasolla oleva politiikan tekeminen on hyvin jännittävää. Kampanjointia voi verrata hyvään joukkuepeliin. On strategiota, hyökkäyksiä ja puolustamista. Välillä tulee tappioita ja sitten kasataan joukot ja käydään uuteen taisteluun. Koko ajan tapahtuu ja kaikkeen pitää reagoida. Kiehtova maailma.

Elokuvassa tarinaa kuljetetaan Niinistön kampanjaryhmän kautta, mutta uskon, että näiden vaalien jokaisella porukalla on ollut aika samanlaista. Voin vain kuvitella minkälainen fiilis Haaviston leirissä oli, kun ensimmäisen kierroksen tulos selvisi.

Elokuvan materiaali on ainutlaatuista ja mitään vastaavaa ei olla suomalaisessa poliittisessa kentässä vielä nähty. Sauli Niinistö taustavaikuttajineen päästivät kameran kampanjan ytimeen ja jälki on erittäin kiinnostavaa, yli puoluerajojen. Vaikka tunnen monta elokuvan henkilöä henkilökohtaisesti, päätin jo heti kuvausten alussa että olen paikalla ensisijaisesti dokumentaristina. Tein elokuvaa kaikille. Toivonkin, että elokuvalla on samankaltainen positiivista poliittista mielenkiintoa herättävä vaikutus kun Vallan linnake tai West Wing -ohjelmilla on ollut. Tässä tapauksessa asiat vain ovat tosia, eivätkä käsikirjoitettuja. Elokuva näyttää politiikan tekijät katsojalle ihmisinä. Päätösten takana on aina inhimillisiä tunteita, päätöksillä pyritään myös aidosti tekemään hyvää. Toivon todella, että tämä elokuva tuo uuden, avoimemman asenteen politiikan kulmapöytiin. Ihmiset haluavat kuulla totuuden ja kuten sanotaan, totuus vapauttaa sinut.

Toivottavasti koet elokuvan mielenkiintoisena ja tulet katsomaan sen teattereihin 14.3. alkaen

Linkki elokuvan sivuille: presidentintekijät.fi

Kuvankaappaus 2014-1-31 kello 10.33.22

 

Kuvankaappaus 2014-1-31 kello 10.34.35

 

Kuvankaappaus 2014-1-31 kello 10.35.00

 

Kuvankaappaus 2014-1-31 kello 10.35.27

 

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+