EN OLE BASISTI 29.04.2014

Basistisivu: enolebasisti

Minulla oli kunnia olla 13 vuotta osa universumin hienointa bändiä nimeltään Apulanta. Vuonna 2004 se kuitenkin loppui; osittain lahjattomuuteen, intohimon puutteeseen ja kaikin puolin kyllästymiseen. Kuten sanotaan, kaikki hyvä päättyy aikanaan.

Muutamaa reunion esiintymistä lukuun ottamatta basso on pysynyt narikassa ja siellä se pysyykin. Olen käytännössä katsoen ollut rocktähtieläkeläinen jo 10 vuotta.

Vaikka olen ollut scenestä poissa sen kymmenen vuotta, niin silti aika monelle olen edelleen se musiikkivideoita tekevä Apulannan ex-basisti. Itse koen, että pelkkä ohjaaja jo riittäisi titteliksi.

Näin kymmenen vuoden jälkeen ajattelin, että ehkä pieni imagomarkkinointi voisi olla järkevää. Sillä osaanhan minä muutakin tehdä kuin musiikkivideoita ja ”soittaa” bassoa.

Parhain tapa markkinoida itseään ohjaajana on tehdä hyvä näytenauha eli showreel. Showreeliä lähetetään tai viedään henkilökohtaisesti potentiaalisille asiakkaille. Showreeliä voi verrata kalastuksessa vieheeseen. Näyttävä nauha mainostoimistoihin ja sitten rantakivelle istumaan ja odottamaan nappaako kala.
Harvemmin minulla on sitä kautta tärpännyt. Ehkä AD on säikähtänyt Apulanta-miehen kohdalla, että ”eikö juuri niiltä basisteilta valu se kuola suusta kun lava on tai ei ole suorassa?”. Mainostoimiston copywriterille tuskin tulee ensimmäisenä mieleen ottaa piiskaa antava punkkari mukaan Nokialle ideoimaan spottia.

Vastaus näihin kaikkiin ongelmiin oli tehdä vetävä saitti. Hyvä verkkosivu pitää näinä päivinä olla kaikilla, muuten sinulla on puoti ilman ulko-ovea. Se saitti nyt vaan pitää olla! Voisihan sitä jotain muutakin kokeilla ja luonnollisin tapa itselleni on tehdä filmejä. Saitin jälkeen päätimme tehdä pari ohjaaja -mainosfilmiä, joilla lopullisesti muutamme mielikuvia.

Minusta riippumatta pari asiaa kuitenkin tapahtui kevättalvesta 2014.
Jollain paloi puuro pohjaan ja sen jälkeen kukaan ei enää puhunut basistista.

Sain kuin vahingossa päämääräni toteutettua. Muutuin yhdessä yössä basistista ohjaajaksi. Samalla kun muuttuu uskottavaksi ohjaajaksi, menettää sen, mikä punkmuusikkona olemisessa on parhainta. Basistina saa olla juuri niin höhlä kuin haluaa.
Vakavasti otettavilta yhteiskunnallisilta ohjaajilta taas oletetaan kuulevan järkeviä lausuntoja.. Toisaalta tätä tässä ollaan haluttu, mutta ihminen se ei osaa koskaan olla mihinkään tyytyväinen.

Ajattelin, että nämä mainosfilmit eivät enää aja asiaansa. Viesti on jo mennyt perille ja näitä ei kannata julkaista. Julkaisua vastaan puhui myös se, että nämä nyt ovat tällaista pöllöilyä, genreillä leikkimistä. Jokuhan saattaa vaikka säikähtää näistä ja ajatella minusta ties vaikka mitä.

Toisaalta ajat ovat kovat ja osaamisensa näyttäminen ei koskaan ole hölmöä. Ja kuka muu ohjaaja tekee itsestään tällaisia filmejä?

Nämä ovat siis ihan rehellisiä mainoksia. Vaikka yhteiskunnallisten asioiden käsitteleminen dokumenttielokuvissa on mielenkiintoista, niin kyllä kaikenlainen muukin tekeminen on kivaa. On ne sitten lastenohjelmia, mainoksia tai yritysviestintää. Näitä spotteja kannattanee katsoa ammatillisesti kysyen: ”Onko ohjaaja osannut välittää asiakkaansa viestin oikein?”

Jos viesti jäi epäselväksi niin se on: En ole basisti.

Filmit on kuvattu 26.2.2014, eli päivä sen jälkeen kun Helsingin Sanomat olivat julkaiseet dokkaria taustoittavan artikkelin ja näiden kuvausten päätteeksi kiidin vielä A-studion lähetykseen tentattavaksi.

4P4B1866

4P4B1860

4P4B2455

basisti_making-of-16basisti_making-of-8

basisti_making-of-12

 

Kiitos kuvausryhmälle:

Jan-Niclas Jansson
Tuomas Silvennoinen
Cay Leppälä
Ville Lanne
Sami Jämsen
Kuisma Aalto
Jussi Ylävaara
Juha Kärkkäinen
Iikka Kinnunen
Tiina Jaakkola
Lars Johnson
Olga Temonen
Juha Liski
Jarmo Tähtinen

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+