6 neuvoa kohti unelmaa 22.02.2014

Olin Orimattilassa puhumassa Avaimet sun duuniin -työllistämishankkeen tilaisuudessa. Tilaisuus oli suunnattu 14 – 17-vuotiaille ja sen tarkoitus on saada alueen nuoret ja yritykset kohtaamaan toisensa. Minulta oli pyydetty lyhyttä, noin 15 minuutin mittaista innostavaa puhetta unelmien toteuttamisesta. Olen sopiva puhuja tällaiseen tilaisuuteen, sillä moni unelmistani on toteutunut, tosin kovinkaan moni 14-vuotias ei tiedä yhdestäkään toteutuneesta unelmastani.
Silloin kun Apulanta dramaattisesti ilmoitti, että olen lopettanut bändissä, valtaosa näistä nyt liikuntahalliin pakotetuista teineistä pohti tuolloin vielä hiekkalaatikolla ”saanko tämän kurahanskan takaisin käteeni jos se tippuu”. Vaikkakin monen salissa istuneen äidin ja isän Tinder match on hyvinkin saattanut tapahtua Apulannan keikalla. Jangsterin mielestä siitä puhuminen aamupalapöydässä on vähän sama kun oma äitini muistelee Paul Ankan vierailua Linnanmäellä. Onneksi tajusin nostaa ”kredujani” esittelemällä itseni Olgan miehenä ja jää oli murrettu.

Alun jäykän hulluttelun ja työhistorian lyhyen oppimäärän jälkeen pääsin itse aiheeseen. Miten toteuttaa omia unelmiaan? Annoin seuraavanlaiset neuvot Orimattilalaisille nuorille:

Ensimmäinen sääntö: Usko siihen, että olet jonain päivänä todella hyvä jossakin.
Miten hullulta se sillä hetkellä siinä hikisessä liikuntasalissa tuntuukaan, niin 20 vuoden päästä heistä jokainen on jonkun alan ammattilainen. He tulevat olemaan arvostettuja omassa ympäristössään ja heillä on jokin taito tai tieto mitä muilla ei sillä hetkellä ole. Se ei välttämättä tarkoita laulutaitoa, matemaattista lahjakkuutta tai muuta helposti ajateltavaa Einstein-osaamista. Heistä joku osaa nostaa trukilla ylimmällä sillä vaikeimmalla tasolla olevan lavan. He yhdistävät putkia tai sähköjohtoja mitä me muut emme uskalla tehdä. Joku osaa pelastaa ihmishenkiä leikkaussalissa, joku heistä saattaa ajaa parhaimman ladun tai jäädyttää tasaisimman jään. Ihmisillä on erilaisia taitoja ja jokainen on ihan varmasti jossain hyvä. Eikä erityisosaaminen tarkoita aina työelämän osaamista. Joku heistä on jollekin paras äiti tai hyvä kuuntelija.

Toinen sääntö on: Etsi sellaisia ihmisiä joita arvostat ja pyydä heitä opettajiksesi.
On itsestään selvää, että peruskoulun opettaja ei välttämättä ole nuorelle pojalle tai tytölle mikään ykkösesikuva. Opettajan kannalta on ikävää, että oppilas tulee muistamaan hyvin harvan opettajansa nimen 50-vuotiaana. Se johtuu siitä, että he pääosin opettavat perustietoja ja vain harvalle asioita jotka suoraan vievät kohti unelmia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö koulua tulisi käydä, ja etteivätkö mitkään opettajat jäisi mieleen. Sinulle parhain opettaja on hän, ketä ihailet ja keneksi haluat tulla. Olen varma, että tällaiset opettajat eivät unohdu.

Kolmas sääntö on: Älä anna muiden lytätä sinua.
Kun olet löytänyt oman juttusi jossa haluat olla hyvä, niin se ei jonkun kumman syyn takia käy muille. Voit olla varma, että lyttääminen alkaa välittömästi. Kuulet muiden suusta, että sinusta ei ole tuohon, sinulla ei ole lahjoja tai miten sä nyt tollasesta innostut? Kavereilla, vanhemmilla ja opettajilla on mielikuva siitä mitä sinusta pitäisi tulla. Sinä et kuitenkaan elä niitä muita varten, vaan itseäsi. Jokainen rakentaa juuri sellaisen maailman jonka haluaa.

Neljäs sääntö on: Ole rohkea
Kun tietää mitä haluaa ja on valmis tekemään sen eteen kaikkensa, se vaatii rohkeutta.
Ei ole helppoa sanoa lätkää pelaaville kavereille, että minustapa tulee tanssija Pietarin Mariinskin. Se kuitenkin pitää uskaltaa sanoa, sillä mitä enemmän siirtää unelmien toteuttamista, sitä kauemmaksi niiden saavuttaminen siirtyy. Voit olla varma, että jokainen lätkäkaverisi tulee 15 vuoden päästä kerjäämään lippuja ensi-iltoihisi.

Viides sääntö on: Saat unelmasi vain, jos olet valmis tekemään töitä sen eteen.
Mikään ei tule sormia napsauttamalla. Jotta voi olla hyvä jossain, vaatii se paljon harjoittelua ja epäonnistumisia. Unelman toteuttaminen tarkoittaa monesta asiasta luopumista, myös monesta mukavasta asiasta. Toteutuvat unelmat vaativat aina uhrauksia, mikään ei tule helpolla. Se on kuitenkin varmaa, että unelma toteutuu yrittävälle, tavalla tai toisella.

Kuusi sääntö on: Mitään ei saa, jos ei pyydä
Tämä on tärkein neuvo, sillä kukaan ei voi tietää mistä toinen unelmoi, jos sitä ei sano ääneen. Suu pitää uskaltaa avata silloin kun on tilaisuus, sillä tilaisuudet eivät välttämättä toistu.

Ei saa luovuttaa.

Oma unelmani Presidentintekijät ensi-illassa 14.3.2014

IMG_3224

IMG_3227

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+