ERA-17 Ympäristöministeriö
Katso

ERA-17 Ympäristöministeriö

Yrityspuolen filmeistä ERA-17 on sellainen, jota olen vielä vuosien jälkeen käyttänyt esimerkkinä hyvästä kokonaisuudesta verkkofilmeistä.

Lähtökohtana oli se, että ympäristöministeriö teki selvityksen energiatehokkaasta rakentamisesta. He kokokivat, että näitä heidän selvityksiään lukee korkeintaan alle 100 ihmistä ja heillekin nämä asiat ovat jo valmiiksi tuttuja. Ajatuksena oli, että osasta asiantuntijoista tehdään filmi, ja he kiteyttävät oman näkemyksensä lyhyessä videossa helpommin vastaanotettavaksi.

On aina haasteellista kuvata pelkkää puhetta ja se yleensä mielletäänkin puuduttavaksi vaihtoehdoksi. Viitasen Markon aikaan, kun tein koripallopelaajista inserttejä, sain ripitystä siitä, että en ollut kuvittanut haastatteluja mitenkään. Tuolloin käytin esimerkkinä Korn yhtyeen Jonathan Davisin haastattelua. Jos idolillani on asiaa, haluan nähdä hänen kasvonsa silloin kun hän puhuu. On täysin ylimääräistä kuvittaa sitä jollain flipperin peluulla. On tekijän heikkoutta jos ihmisen puhe ei kiinnosta katsojaa. Ei se kiinnosta sitten millään kikkailullakaan.

Tämä sama pätee uutisjournalismiin ja dokumentteihin. Jos dokumentti käsittelee merkittäviä ihmisiä ja heidän merkittäviä asioitaan, on hyvä nähdä kohde kertomassa ne kasvoillaan. Kasvot ja kasvojen mikroilmeet paljastavat paljon henkilöstä ja asiasta josta hän kertoo. Siksi koitan välttää mahdollisimman paljon kuvittamista.

Haastatteluissa ongelmaksi muodostuu se, miten leikkaat pois ihmisen takeltelut, sidossanat ja muut ylimääräiset kiertoilmaukset. ERA-filmeissä käytimme paljon meidän erikoisuuttamme, sitä että kuvaamme haastattelut vähintään kahdella ja yleensä neljällä kameralla yhtäaikaisesti. Tällöin saadaan leikattua toiseen kuvakulmaan ja siitä välistä napattua kaikki ylimääräinen pois. Kuvitukseksi riittää haastateltavan kasvot tai ilmeet. Näitä käytetään leikkauksessa aiheen luoman tunteen perusteella. Helppo kikka saada filmeihin hiukan syvempi vaikutus.

ERA-17 filmin hyviä puolia oli myös se, että saatiin tehdä mustavalkoista. Tähän se ainakin meistä sopi oikein hyvin. Mustavalkoisuudella haluttiin yhtenäistää materiaali ja saada ne näyttämään hiukan taiteellisemmilta kun ne olivatkaankaan. Taiteellisuus tuli teemana myös mukaan siksi, että ERA-17 tutkimus sisälsi itsessäänpaljon luovia ratkaisuja rakentamiseen.

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+