Apulanta – Mitä Vaan
Katso

Apulanta – Mitä Vaan

Idea Mitä vaan videoon syntyi ihan järjettömästä fanituksesta Jackie Chania kohtaan.

Silloinen Apulannan valomies Timo Saarinen kärräsi keikkabussiin Policestoryn ja Rumble in Bronxin kaltaisia elokuvia ja eikä aikaakaan, kun syntyi ajatus: ”Voisko tuollaisen tehdä itse?”.

Sopivasti Apulannalta ilmestyi tuplasingle, joihin molempiin oli tarkoitus tehdä video.

Liikaa single, joka oli tuplasinkun toinen kappale, kuvattiin edellisellä viikolla hyvin nopeana ja yksinkertaisena tuotantona ja kaiken lisäksi vielä betacamilla.  (Liikaa -video on mielestäni onnistunut tarinallinen oivallus, mutta toteutukseltaan se jää tuotannossani sinne häntäpäähän. )

Ilman hyvää tarinaa toiminta on torsoa ja näin syntyi tarina Misson force A.L.:stä

MFAL:n tehtävänä oli varastaa rikollisjoukon päätietokoneelta tiedosto, joka paljastaa rikollisvyyhdin aina valtakunnan johtohahmoihin saakka. Toni onnistuu ryöstötehtävässään, mutta tulee yllätetyksi rikolliskemistin toimesta. Tästä käynistyy eloonjäämiskamppailu ja henkeä salpaava takaa-ajo MFAL:n ja rikollisjengin välillä.

Kun toiminnan kehystarina oli valmis, mietimme mitä ja minkälaisia stunt-temppuja voisimme tehdä. Jackie Chan:ille uskollisena tärkeintä oli, että filmissä on sinisiä tynnyreitä ja pahvilaatikoihin tippumista. Siniset tynnyrit osottautuivatkin kaikkein hankalimmiksi löytää. Juuri ennen kuvausten alkua keksimme soittaa Tampereella toimivalle Kiiltoliiman tehtaille ja heillä sattui olemaan juuri näitä Hong Kong leffoista tuttuja tynnyreitä.

Kuvauspaikaksi valikoitui Heinolan vanha liimatehdas, joka oli juuri vaihtanut omistajaa ja uusi omistaja ei ollut vielä käynistänyt tuotantoaan toden teolla, joten tehdas oli hyvin alkuperäisessä kunnossa. Jälkeenpäin ajateltuna on käsittämätöntä, että tehtaan uudet omistajat antoivat paikan meidän käyttöön yhdeksi pitkäksi viikonlopuksi. Samassa tehtaassa on myös kuvattu Lehtivihreiden ja Apiksen kanssa Dee bee videota.

Ensimmäisenä päivänä kuvasimme Sipen otoksia kuten tynnyreiden kaatumisen ja kung-fu kohtauksen ylätasanteella. Seuraavien päivien muistot ovatkin sitten hiukan sumeampia. Muistikuvani on se, että lauantaina Toni ja Sipe eivät olleet mukana kuvauksissa. Tämä johtui siitä, että joku oli myynyt keikan samalle päivälle kuvausten kanssa. Oli selvä, että jos menisin keikalle video ei valmistuisi sovitussa ajassa. Tilanne oli kieltämättä kinkkinen. Onneksi Lehtivihreiden Ben Aaron tuurasi puuttuvaan bassotaiteilijaa Lohjan keikalla. Sittemmin historia on kertonut, että tästä pois jäämisestä, ja minun valinnastani asettaa video etusijalle alkoi minun ja Tonin välille syntyä ylimääräistä jännitettä.

Muiden ollessa keikalla kuvasimme minun osuudet ja Sipen kung-fu taistelua stuntmiehen kanssa. Omista kohtauksistani muistan sen, että kaikki olivat improvisoituja kohtauksia  kuvauspaikalla. Olimme suunnitelleet hyvin Tonin ja Sipen kohtaukset, mutta itselleni en ollut ajatellut mitään suurempaa roolia. Muistan kuinka Timon kanssa mietimme, mitä tässä pystyy tekemään ja teimme koreografiat sen mukaan. Ihan ok pätkät niistä syntyi.

Sunnuntaina koko bändi oli taas kasassa kuvauksissa. Hemin (Henri Saaren) motocross-kaverit tulivat pyörineen ja takaa-ajo käynnistyi liimatehtaan pihasta, kohden nykyisen valtatie viiden rakennustyömaan louhosta. Olin suunnitellut, että video päätyy bändin hyppyyn louhoksen pohjalle. Näin jälkeenpäin ajateltuna kyseinen stuntti oli aika edesvastuuton. Kenelläkään meistä ei ollut hajuakaan mitä pinnan alla on tai miten syvää siinä kohdassa edes on. Olimme vain urbaanin legendan varassa, että täällä on hypitty aikaisemminkin.

Tähän liittyy ”hauska” yksityiskohta jonka Toni paljasti Apis-kirjassa. Toni oli soittanut Sirkka-mutsille ja kertonut, että Sipen kohdalla hyppy oli epäonnistunut ja Sipe ei enää noussut pintaan. Tämähän ei tietenkään Sirkka-mutsia nautrattanut. Hyvä käytännön pila silti.

Kuvaajille mielenkiintoinen yksityiskohta, että eihän meillä mihinkään filminsiirtoon ollut rahaa. Juuri ja juuri saatin filmit kehitettyä. Joten siirto on tehty 16mm projektorilla seinälle heijästettuna ja samalla kuvattu betacamille. Negatiivi on käännetty AVIDssa ja siksi tuo ”look” on tuollainen… autenttinen.

Jos videosiirto oli erikoinen, niin samoin oli tuotantoryhmäkin, jos ajattelee siltä kantilta, että mitä kaikkea heistä on myöhemmin tullut. Kuvaajana hääri erittäin arvostettu Jean-Noel Mustonen ja toisessa kamerassa oli Saara Kankaanpää. Palkittu käsikirjoittaja Mikko Pöllä teki myös jotain filmin eteen, mutta en ole varma, että mitä? Valokuvaaja Jaakko Vuorenmaa oli myös mukana ja yhtenä stuntmiehenä hääri tuleva juontaja Ivan Puopolo.

Eli suhteellisen kova ryhmä tekemässä Mitä Vaan -videota. Kiitos näin jälkikäteen kaikille mukana olleille, sillä en varmastikkaan tuolloin osannut kiittää teitä kaikkia tarpeeksi.

 

kuva kopio 3kuva kopio 2kuva kopio

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+