Apulanta – Käännä se pois
Katso

Apulanta – Käännä se pois

Apulannan Käännä se pois -musiikkivideo oli monella tapaa urallani käänteen tekevä video. Ensinnäkin siksi, että se on minun ensimmäinen 35 milliselle filmille kuvattu video. Tähän asti olin tehnyt musavideoni, joko VHS:llä tai BETACAM:illa. 16 mm fillmiä olin käyttänyt muutamaan  kertaan ja tuolloin kalustona oli Voionmaan Opiston vanha Arriflexin 16BL ja Eclair kamera.

Ensimmäinen iso haaste liittyi kaluston hankintaan. Olin tuolloin filmannut vain Tampereella ja Helsingin kalustovuokraamot olivat minulle hyvin vieraita. Minulle suositeltiin Filmfotografernan kalustovuokraamoa. Minä soitin heille ja ilmoitin halukkuuteni vuokrata kameraa ja muutamaa valoa. FF:n Heiskanen sanoi, että ”Hyvä, mutta me ei vuokrata näitä kamoja ihan kelle tahansa”Minä sanoin että ”johan on meininki” ja sovin samalla puhelulla seuraavalle päivälle tapaamisen.

Olihan se huvittavaa, että aloittelev ohjaaja avaa KSP-videon sisältöä kalustovuokraajalle ikään kuin rahoittajalle. Heiskasella on kaksi ehtoa vuokraukseen. Ehdot olivat: ryhmässä pitää olla edes yksi ihminen joka on käyttänyt kamoja aikaisemmin ja maksu pitää saada käteisellä. Kameran varteen löytyi Tappolan Onni ja pankista nostettiin tukko seteleitä vuokraukseen.

Tästä käteismaksusta tuli jatkossa normikäytäntö kalustoa vuokratessa, vaikka ihan virallista kauppaa se oli, kuitit ja kaikki. Muistan kuinka Sammonkadun Nordeassa aina revittiin pelihousuja kun meikä astui sisään ja vaati saada 20 tuhatta markkaa mukaansa… pieninä seteleinä.

Käännä se pois kuvattiin Tarastejärventien varella Tampereen jäteaseman kupeessa. Kuvaukset myöhästyivät merkittävästi sen takia, etten ollut varautunut siihen, että pikkutien portti saattaa olla kiinni viikonloppuna. Päädyimme kiertämään kuvauspaikalle toista reittiä, joka osottautui virheeksi. Tie vei meidät eri pellolle kun piti. Ennen kuin huomasimmekaan, autokolonnamme jäi jumiin mutaiselle syyspellolle. Paikallinen maanviljelijä suostui nykimään meidät pois mudasta ja kuvauksemme pääsivät käynnistymään noin 4 tuntia myöhässä.

Ensimmäiset otokset olivat Wirtasen ekan säkeistön lauluosuudet, jääkylmässä ojan uomassa. Uoma esitti kuvitteellisen sarjamurhaajan ruumiiden hautauspaikkaa. ”Ruumiit” oli kääritty läpinäkyvään muoviin. Tämä on suora kunnianosoitus Twin Peaks tv-sarjalle, jonka faneja koko orkesteri on.

Ojassa rymyämisen jälkeen siirryttiin kuvaamaan soitto-osuuksia. Päädyin siihen ratkaisuun, että en kuvaa soittoa muuta kuin hidastettuna ja käytän niitä vain kertosäkeissä. Tämä ratkaisu johtui siitä, että meillä oli ihan järjettömän vähän filmimateriaalia käytössämme. Jos ei oteta huomioon otoksen alkuja ja loppuja, niin kaikki kuvattu materiaali on käytetty lopullisessa videossa. Auringon laskeuduttua kuvasimme pakolliset Nine inch Nails -henkiset kaatuilut öisellä pellolla. Seuraava päivä valkeni puolipilvisenä ja se sopi täydellisesti meidän tarinaosuuksien kuvaamiseen.

Tarinassa Tonin esittämä henkilö menee pelolle mahdollisesti tekemään itsemurhaa. Tarina kumpusi vuonna 1993 vietettämästäni kesästä Uttica nimisestä pikkukaupungista USA:assa. Siellä kerrottiin legendaa yksinäisestä tuolista, joka oli unohtunut syvälle metsään. Tarinan mukaan joka seitsemäs henkilö joka tuolille istuu, kuolee. Tämä tarina upposi nuoreen Temoseen ja siirtyi näin Apulannan musiikkivideolle.

Video voitti hopeisen Muuvi-palkinnon häviten Don Huonojen Suojelusenkeli-videolle. Todellisuudessa videot saivat raadilta saman pistemäärän, mutta koska ohjaaja itse istui tuolloin raadissa, koimme, että on korrektimpaa olla jakamatta ykkössijaa. Olin tietenkin jäävi äänestämään oman videon arvosanaa. Tuomaristo teki oikean ratkaisun, sillä Donkkareiden video on ehkä ihan pikkaisen tyylikkäämpi.

Ikävä varjo lankesi videollemme, sillä samana iltana kun kuvasimme ruumisotoksiamme Tampereen keskustassa oli kadonnut nuori tyttö. Tapaus ei ole koskaan selvinnyt. Toivon todella paljon, että hän vielä joku päivä löytyy hengissä.

Aina on toivoa, mikä on myös ”Käännä se pois” -videon sanoma.

Share:

Twitter Facebook
Takaisin alkuun Google+